← Tilbake

Fridthjov Anderssen 140 år


Foto: Anders Karlskås

VOCAL ART
Vocal art er Bodøs og Nord-Norges helprofesjonelle vokalensemble. 

I Vocal art samler lokale yrkessangere sine erfaringer og sin kompetanse, og skaper vokalkunst i et bredt spekter av sjangre og stilarter. Kjernen av Vocal art er våre fem lokale sangere - Marte Sand, Karoline Åseng, Kristian Krokslett, Mikael Rönnberg og Henrik S. Dagfinrud.

Den siste tiden har vi hatt ekstra fokus på Fridthjov Anderssen, og hans a capella-katalog. I den forbindelse har vi hatt med oss noen av landets beste mannsstemmer i et utvidet Vocal art mannskor. Samtidig har Vocal arts kjernegruppe jobbet med Anderssens musikk for blandet kor.

BODØ HÅNDVERKERSANGFORENING
Bodø Håndverkersangforening ble stiftet 29 september 1874, og er således den eldste kulturinstitusjonen innenfor «gamle» Bodø.

Koret fylte 140 år i 2014, samme år som det fikk Bodø kommunes kulturpris.

Koret har et variert repertoar som spenner fra tradisjonell mannskorsang til nye låter. Koret hadde i sin tid Fritjof Andersen som dirigent. Flere av Fr. Andersens komposisjoner har vært på korets repertoar, og senest i 2014 framførte koret m. forsterkninger Fr. Andresens verk «Nordland» i samarbeide med Bodø orkesterforening.  

Korets dirigent er Paro Nina Lyngmo.


BODØ ORKESTERFORENING

Bodø Orkesterforening ble stiftet 21.11.1879, og er blant de eldste foreningene i Bodø. Mannen bak opprettelsen het Erik Oulie. Etter Oulie ble organist Marthinius Haakonsen fra Bergen leder av orkesteret, før Fridthjov Andersen overtok i 1898. Orkesteret endret da navn til "Tidsfordriv", men i sesongen 1906-1907 ble navnet igjen endret til "Bodø Orkesterforening". Andersen var dirigent og instruktør helt fram til sin død i 1937.

Etter Andersens død gikk orkesteret ned i en bølgedal. Mange sluttet, og orkesteret virket som salongorkester fram til krigen, da all musikalsk aktivitet naturlig nok stoppet opp. Da krigen var over, ble orkesteret igjen samlet, og ny dirigent var radiotekniker Carsten Harr. Han holdt det gående helt til i 1970, kun avbrutt av korte vikariater av andre. Mange kjente musikere var solister med orkesterforeningen gjennom årenes løp, bla. Arve Tellefsen, Malfred Hansen, Eva Knardahl, Sveinung Lillebjerka og Arvid Engegård, Etter Carsten Harrs avgang som dirigent, var bla domorganist Arne Bech (1971-1974) og Finn-Normann Løvdahl engasjert som instruktører.

Dirigent er i dag Arne Johnsen. Han er konsertmester på denne konserten, da dirigentpinnen for anledningen er overatt av Øystein Jæger.