← Tilbake

JEHAN ALAIN: "FRA DET UFULLENDTE KOMMER SKJØNNHETEN"

Åpningskonsert i Bodø domkirke 19. april kl. 19.00. Lars Notto Birkeland, orgel. Svein Tindberg leser tekster fra Jehan Alains brev, dagbøker og notatbøker. Medvirkende: Øystein Felberg & Børre Birkeland, trompeter. Vegard Restad, tromme. Norsk oversettelse av tekstene: Elisabeth Kaarem.

Om Jehan Alain

Den franske komponisten og organisten Jehan Alain døde brått 29 år gammel og etterlot seg en stor mengde manuskripter hvor mye var mer eller mindre uferdig. Allikevel regnes han som en av de store orgelkomponistene i det 20. århundre, og verkene hans inneholder stor kunst, originalitet og skjønnhet.

Han kom fra en stor musikerfamilie, sønn av komponisten Albert Alain og bror av organistene Marie-Claire Alain og Olivier Alain.

På musikkonservatoriet i Paris var han elev av blant annet Paul Dukas, Jean Roger-Ducasse, André Bloch, Georges Caussade, samt organisten Marcel Dupré.

Jehan Alain levde et intenst og rastløst liv og hadde et motsetningsfylt sinn: på samme tid alvorlig og lattermild, livlig og drømmende, oppriktig og ironisk, barnlig og dypt seriøs. Han var ustoppelig kreativ, komponerte, skrev og tegnet på hvilket som helst papir han kom over. Han var opptatt av sagn og myter og fremmede kulturer, og han diktet egne eventyr. Han elsket å leve farlig, var opptatt av fart og spenning og var en virtuos motorsyklist. Samtidig elsket han å oppsøke stillheten på fjellet eller i klosteret i Valloires.

Jehan Alain søkte alltid etter nye uttrykksmåter, og han skapte tidlig sitt eget musikalske univers, påvirket av bl.a. orientalske rytmer og klanger, nordafrikansk folkemusikk, jazz, gregorianikk og ikke minst av en solid skolering innen klassisk fransk musikk, innen orgel, improvisasjon og komposisjon. Han er mest kjent for sine orgelverker, men hadde også en stor produksjon av klavermusikk, samt vokalverker og kammermusikk.

Som et genuint skapende menneske produserte han også mange tekster og tegninger som sammen med musikken belyser et kunstnerskap hvor liv og verk er usedvanlig sterkt knyttet sammen.

 i 1939 ble han utkalt som soldat i den franske hæren, og 20. juni 1940 blir han drept i en skuddveksling med tyske soldater ved Petit-Puy utenfor Saumur.

 

 

Lars Notto Birkeland spiller åpningskonserten i Bodø domkirke, og med seg på laget har han ingen ringere enn skuespiller Svein Tindberg! Han vil lese Jehan Alain´s egne poetiske tekster. Konserten har fått tittelen «Fra det ufullendte kommer skjønnheten», og baserer seg på musikk og tekster av Jehan Alain (1911-1940)

Birkeland har sagt dette om konserten:
"Sitatet er fra Alains dagboknotater og er fra tekstene som vil bli lest på konserten. Komponisten døde brått 29 år gammel og etterlot seg en stor mengde manuskripter hvor mye var mer eller mindre uferdig. Allikevel regnes han som en av de store orgelkomponistene i det 20. århundre, og verkene hans inneholder stor kunst, originalitet og skjønnhet. Som et genuint skapende menneske produserte han også mange tekster og tegninger som sammen med musikken belyser et kunstnerskap hvor liv og verk er usedvanlig sterkt knyttet sammen."
               
LARS NOTTO BIRKELAND

Lars Notto Birkeland er en Oslo-basert organist og dirigent. Siden 2014 er han kantor i Akershus Slottskirke og har i tillegg en omfattende frilanskarriere. Han var kantor i Fagerborg kirke i Oslo 2003-2014, der han var medansvarlig for realiseringen av nytt orgel (Orgelbau Goll, 2007) og den årlige Fagerborg Orgelfestival.

Han hadde debutkonsert i Oslo Domkirke i 1998 og har i mange år vært aktiv som konsertorganist i inn- og utland. Han har flere ganger vært solist med Oslo-Filharmonien i bl.a. Poulencs Orgelkonsert og Saint-Saëns’ Orgelsymfoni og med andre symfoniorkestre, og han har spilt konserter ved Festspillene i Bergen, Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Norsk Orgelfestival i Stavanger, Olavsfestdagene i Trondheim m.m. Han er opptatt av å bruke orgelet i samspill med andre musikere og kunstformer, og han har flere samarbeidsprosjekter med ulike sangere, instrumentalister og skuespillere. Han hadde Statens arbeidsstipend 2006-2008, bl.a. for å arbeide med Jehan Alains musikk. Dette resulterte i en kritikerrost CD-innspilling av Alains samlede orgelverker (Simax Classics), og barneforestillingen ”Tusen millioner stjerner og en venn” basert på Alains musikk og Saint-Exupérys fortelling om Den lille prinsen.

Han har også en omfattende bakgrunn som pianist og dirigent. 1993-2005 var han ansatt ved Den Norske Opera som repetitør og kormester. I 2012-2014 var han tilknyttet det norsk-vietnamesiske programmet Transposition der han dirigerte Purcells Dido and Aeneas, Händels Messias og Haydns Skapelsen ved operaen i Ho Chi Minh City. I 2014 dirigerte han barneoperaen Askepott av P. Maxwell Davies på Den Norske Opera & Ballett. I Akershus Slottskirke gjennomfører han for tiden en serie med alle J. S. Bachs solokantater.

Han underviser også i klaver- og partiturspill for dirigenter på Norges musikkhøgskole og dirigerer kammerkor med vokalstudentene på høyskoleavdelingen ved Barratt Due musikkinstitutt.

Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole der han studerte orgel med Harald Herresthal. Videre orgelstudier med Kåre Nordstoga i Oslo og Guy Bovet i Sveits, foruten en rekke mesterklasser med bl.a. Marie-Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Jon Laukvik, Lionel Rogg m. fl.